Dierziekten
Een kat die weigert te eten of zijn kattenbak niet meer gebruikt, heeft niet per definitie problemen met zijn gezondheid. Ook gezonde katten vertonen namelijk vaak ziekteverschijnselen als hun omgeving verandert en ze bijvoorbeeld te maken krijgen met een nieuwe verzorger. Dat melden wetenschappers van de Universiteit van Ohio in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of the American Veterinary Medical Association.

Kattenbak

Als katten zich buiten hun kattenbak ontlasten, of niet eten, moet een dierenarts ook rekening houden met omgevingsveranderingen bij het stellen van de diagnose”, verklaart hoofdonderzoeker Tony Buffington op nieuwssite Sciencedaily.
Een gezonde kat kan de stress voelen van een verstoorde omgeving en daardoor ziek gedrag gaan vertonen. De huisdieren kunnen soms zelfs overgeven als reactie op veranderingen in hun dagelijkse routine. We denken dat de stress soms op hun maag slaat, wat weer leidt tot overgeven”, aldus Buffington.

Nieuwe verzorger
De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door het gedrag van gezonde katten te vergelijken met enkele soortgenoten die leden aan het blaaspijnsyndroom, een chronische ziekte. De dieren werden blootgesteld aan verschillende omgevingsveranderingen om te onderzoeken in welke mate zo’n verandering hun gedrag beïnvloedde. Zo kregen de katten te maken met een nieuwe verzorger, of ze ontvingen hun eten op andere tijden dan ze gewend waren.

Regelmaat
Uit het onderzoek bleek dat zieke katten veel baat hadden bij regelmaat. Hoe voorspelbaarder hun dagindeling, hoe minder symptomen ze vertoonden. Veranderingen in de omgeving leidden juist wel tot ziektesymptomen, en gek genoeg niet alleen bij de zieke dieren. Ook de gezonde katten vertoonden tijdens het onderzoek ziek gedrag als hun ritme werd verstoord. “Maar als hun omgeving weer in orde komt, verdwijnt het zieke gedrag van gezonde katten meestal meteen weer”, aldus Buffington.
Onderzoek door: Judi L. Stella, Linda K. Lord, C. A. Tony Buffington. Sickness behaviors in response to unusual external events in healthy cats and cats with feline interstitial cystitis. Journal of the American Veterinary Medical Association, 2011; 238 (1): 67 DOI: 10.2460/javma.238.1.67.
Katten die ziekteverschijnselen vertonen, zijn lang niet altijd echt ziek.
Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.
Start 
06 - 27890499